duminică, 29 septembrie 2013

INGREDIENTE:
    Reţete culinare - Ciorbă de perişoare
  • 500 g carne tocată (vită sau curcan)
  • 300 g piept de vită
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 lămâie
  • 2 linguri cu orez
  • 2 cepe
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • ulei
  • verdeaţă

MOD DE PREPARARE:

• Număr de porţii: 8
• Timp de preparare: 90 min.
• Complexitate: scăzută.

Înăbuşă o ceapă tocată în puţin ulei. Adaugă 3,5 l de apă clocotită, un praf de sare, pieptul de vită şi rondele de morcov şi pătrunjel şi lasă-le să fiarbă acoperit. Ia spuma des.

Amestecă tocătura cu orezul, cealaltă ceapă tocată mărunt şi oul, potriveşte de sare şi piper. Cu palmele ude, formează perişoare.

Când pieptul e fiert, pune perişoarele (ai grijă să nu clocotească ciorba). Când perişoarele au fiert, adaugă zeama de lămâie, verdeaţa tocată mărunt şi stinge.






sâmbătă, 28 septembrie 2013

Reţete culinare - Budincă de griş cu fructeINGREDIENTE:
  • fructe de pădure
  • 300 g griş
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 l lapte
  • 250 g sirop de fructe
  • 50 g unt
  • 50 g pesmet
  • 1 plic cu zahăr vanilat
  • sare

MOD DE PREPARARE:

Separă albuşurile de gălbenuşuri, iar laptele, pune-l la fiert cu un praf de sare.

În timp ce fierbe laptele, toarnă în ploaie grişul cernut, amestecând continuu. Înainte de a opri focul, adaugă zahărul şi zahărul vanilat, apoi lasă să se răcească.

Adaugă gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă. Compoziţia astfel obţinută, toarn-oîn forme unse cu unt şi tapetate cu pesmet.

Coace preparatul 30 de minute. După ce s-a răcit, aşază deasupra fructele de pădure trase în unt.






miercuri, 25 septembrie 2013

Reţete culinare - Peşte în sos de roşiiIngrediente:
  • 500 g peşte (crap, macrou, cod)
  • 500 g roşii
  • 75 g făină
  • 100 ml vin
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 foi de dafin
  • ulei
  • sare

Mod de preparare:

Curăţă peştele, taie-l în bucăţi potrivite, tăvăleşte-le prin făină şi rumeneşte-le în ulei. Scoate-le pe hârtie absorbantă.

În grăsimea rămasă, pune roşiile decojite şi trecute prin sită. Adaugă căţeii de usturoi zdrobiţi, un praf de sare şi foile de dafin. Lasă pe foc ca să dea în 1-2 clocote.

Pune bucăţile de peşte şi stropeşte cu vin. Acoperă şi mai lasă pe foc 15 minute. La final, aromatizează cu verdeaţa tocată fin.






Reţete culinare - Ştrudel de mereIngrediente:
  • 500 g mere
  • 240 g făină
  • 80 g unt
  • 100 g nuci
  • 100 g stafide
  • 10 g scorţişoară
  • 6 tablete de zaharină

Mod de preparare:
Cerne făina într-un castron. Fă în mijloc o adâncitură şi pune untul. Toarnă treptat apă cât cuprinde şi frământă până ce obţii un aluat legat.

Separat, curăţă merele şi dă-le pe răzătoarea mare. Căleşte-le cu tabletele de zaharină şi scorţişoară. Lasă-le să se răcească, apoi adaugă stafidele şi nuca tocată.

Întinde din aluat două foi potrivit de groase. Pune compoziţia de mere şi rulează. Aşază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi lasă-le la cuptor, la foc moderat, 40-45 de minute.

Pudrează cu zahăr, dar nu foarte mult.






Ingrediente:
    Reţete culinare - Aripioare crocante
  • 500 g aripioare de pui
  • 50 g unt
  • 30 g pâine prăjită
  • 75 g nuci măcinate
  • pătrunjel
  • sare

Mod de preparare:
Taie aripioarele de pui pe jumătate şi condimentează-le cu sare.

Separat, amestecă untul cu pâinea prăjită şi zdrobită cu sucitorul, puţin pătrunjel tocat şi nucile măcinate.

Tăvăleşte aripioarele prin acest amestec crocant şi aşază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Lasă-le la cuptor, la foc moderat, 45 de minute.






Ingrediente:
Reţete culinare - Trufe
  • 1 ou fiert
  • 50 g unt
  • 50 g cacao
  • 20 g nuci măcinate
  • 2 tablete de zaharină
  • 5 ml esenţă de rom

Mod de preparare:
Într-un castron, freacă untul cu gălbenuşul zdrobit.

Adaugă nucile măcinate, cacaua, esenţa de rom şi tabletele de zaharină dizolvate într-o jumătate de linguriţă de apă.

Amestecă energic toate aceste ingrediente. Compoziţia astfel obţinută, las-o la rece minimum 15 minute.

Modelează trufele, tăvăleşte-le prin cacao şi păstrează-le la rece până la servire.