luni, 31 octombrie 2016

Reţetă salată de ouă cu mărar

Ingrediente:

  • 10 ouă;
  • 8 linguri untdelemn;
  • 3 linguri zeamă de lămâie;
  • 2 linguriţe muştar;
  • 2 legături mărar;
  • o linguriţă oţet;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Fierbeţi şapte ouă, apoi puneţi-le în apă rece ca să se cojească mai uşor, curăţaţi-le şi lăsaţi-le să se răcească. După aceea, tăiaţi-le în felii rotunde.
  2. Sfărâmaţi bine două gălbenuşuri fierte într-un castron şi frecaţi-le cu trei gălbenuşuri crude care au fost sărate în prealabil, pentru a li se intensifica culoarea. Frecaţi-le folosind o spatulă de lemn, în acelaşi sens, apoi adăugaţi muştarul, continuând să amestecaţi. Turnaţi untdelemnul puţin câte puţin ca să se încorporeze în întregime. După ce s-a terminat toată cantitatea de untdelemn, adăugaţi zeama de lămâie.
  3. Fierbeţi în apă clocotită cu sare şi cu puţin oţet, albuşurile crude, rămase de la ouăle crude, cu care s-a făcut maioneza. Lăsaţi-le să se răcească, tăiaţi-le mărunt împreună cu albuşurile de la ouăle fierte întrebuinţate la maioneză; amestecaţi bine cu mărar tocat mărunt şi cu o parte din maioneză.
  4. Puneţi feliile de ou fiert în salatieră şi amestecaţi bine cu restul de maioneză. Garnisiţi salata de jur-împrejur cu compoziţia de mărar şi albuş. Serviţi-le imediat!





Reţetă orez cu linte

Ingrediente:

  • 170 g linte verde;
  • 700 ml supă de legume;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 1 ceapă tocată mărunt;
  • 1 căţel de usturoi pisat;
  • 3 tije de ţelină tocate;
  • 1 ardei gras roşu tocat;
  • 2 linguriţe coriandru măcinat sau chimion măcinat;
  • 225 g ciupercuţe tocate;
  • 170 g orez;
  • 3 linguri pătrunjel tocat, plus o cantitate pentru ornat;
  • sare şi piper.

Mod de preparare:

  1. Se fierbe lintea 20 de minute, într-o oală cu apă clocotită, după care se scurge şi se pune deoparte. Se pune supa în oală şi se aduce la punctul de fierbere, la foc mediu. Se micşorează flacăra, astfel ca supa să fiarbă foarte încet.
  2. Se încinge uleiul într-o cratiţă mare, se pun ceapa, usturoiul şi ţelina şi se gătesc 5 minute, până când se înmoaie, amestecând ocazional. Se adaugă ardeiul gras, coriandrul sau chimionul şi se gătesc 1 minut, amestecând.
  3. Se adaugă ciupercuţele, orezul şi lintea fiartă şi se amestecă bine. Se adaugă un polonic de supă fierbinte. Se dă într-un clocot uşor şi se fierbe până când majoritatea lichidului a fost absorbită, amestecând frecvent.
  4. Se adaugă un alt polonic de supă şi se găteşte până când este absorbit, amestecând frecvent. Se repetă această adăugare treptată de lichid fierbinte, până ce întreaga zeamă a fost absorbită de orez. Acesta ar trebui să fie cremos, dar încă ferm, iar lintea ar trebui să fie fragedă.
  5. Se adaugă pătrunjelul tocat şi se asezonează cu sare şi piper, după gust. Se serveşte fierbinte, presărat cu pătrunjel tocat.
Încercaţi şi alte reţete cu orez sau cu linte!





Reţetă peşte cu verdeţuri

Ingrediente:

  • 12 frunze de busuioc;
  • 1/2 legătură de pătrunjel;
  • 1 căţel de usturoi;
  • 1/2 lingură rozmarin;
  • 5 linguri ulei de măsline;
  • sare;
  • piper;
  • 2 bibani de mare (sau alt peşte alb) pregătiţi pentru gătit (aproximativ 700 g fiecare);
  • alte verdeţuri proaspete, după gust;
  • felii de lămâie, după gust.

Mod de preparare:

  1. Se preîncălzeşte cuptorul la 180 °C şi se tapetează un vas de cuptor cu folie de aluminiu.
  2. Se spală frunzele de busuioc şi pătrunjelul şi se zvântă. Pătrunjelul se toacă mare. Apoi se curăţă căţelul de usturoi şi se mărunţeşte. Se fac piure busuiocul, pătrunjelul, rozmarinul şi usturoiul, împreună cu uleiul de măsline. Se potriveşte de sare şi piper.
  3. Se crestează de 3 ori peştele pe ambele părţi şi se umplu crestăturile cu pasta de ierburi. Restul se introduce în burta peştelui. Peştii se aşază cu grijă în vasul pregătit şi se dau la cuptor.
  4. Se ţin în cuptor neacoperiţi 20 de minute, până când carnea se desprinde uşor cu furculiţa. Apoi se aşază cu ajutorul foliei pe un platou. Se spală verdeţurile proaspete, se zvântă şi se taie în bucăţi mari. Se îndepărtează folia şi se ornează peştele cu verdeaţă şi cu felii subţiri de lămâie.