joi, 29 octombrie 2015

Reţetă: Ciorbă de burtă (vită)
INGREDIENTE:
  • 900 g burtă de vită;
  • 4 litri supă de oase din vită;
  • 2 morcovi răzuiţi;
  • 4 căţei de usturoi;
  • 1 ceapă;
  • 2 ardei iuţi;
  • 4-5 linguri ulei;
  • 400 g smântână (20% grăsime);
  • 3 gălbenuşuri de ou;
  • 1 lingură făină de grâu;
  • sare, piper, oţet (după gust).





MOD DE PREPARARE:
  1. Pregătiţi mai întâi ingredientele enumerate mai sus, răzuiţi morcovii.
  2. Puneţi la fiert oasele de vită într-o oală cu 4 litri de apă rece, sare şi ceapă.
  3. Când supa de os este fiartă o strecuraţi în oala pregătită pentru ciorba de burtă.
  4. Opăriţi burta, o adăugaţi în supa de os de vită şi o puneţi la foc pentru aproximativ 30 minute (în funcţie de tipul de burtă folosit, timpul de fierbere se poate modifica; important este ca înainte de adăugarea liezonului burta să fie bine fiartă).
  5. Liezonul. Într-un vas combinaţi 200 g smântână cu o lingură de făină în care adăugaţi un polonic din supa care fierbe (să nu se facă cocoloaşe), amestecaţi bine.
  6. Turnaţi compoziţia (liezonul) în oala cu ciorba - după ce aţi verificat burta şi este bine fiartă - amestecaţi bine. Lăsaţi compoziţia la foc încă aproximativ 15 minute.
  7. Puneţi un vas la foc, adăugaţi uleiul şi îl lăsaţi să se înfierbânte apoi adăugaţi morcovul răzuit, amestecaţi şi îl lăsaţi până se sticleşte, adăugaţi usturoiul pisat, ardeiul iute şi amestecaţi până se omogenizează. Adăugaţi trei linguri de oţet, amestecaţi bine şi opriţi focul.





  8. Adăugaţi compoziţia obţinută la etapa 7 în oala cu ciorbă, amestecaţi bine şi lăsaţi ciorba în continuare pe foc până dă iar în clocot apoi opriţi focul.
  9. În alt vas combinaţi 200 g smântână cu gălbenuşurile de ou şi adăugaţi un polonic din ciorba fierbinte, omogenizaţi compoziţia.
  10. Turnaţi compoziţia de la etapa 9 în oala cu ciorba şi amestecaţi bine.
  11. Adăugaţi ardeiul iute, amestecaţi uşor... şi gata, poftă bună!
Timp de preparare: 50-60 minute.
Foto: viataromaneasca.net





miercuri, 28 octombrie 2015

Reţetă şniţele din carne de porc
INGREDIENTE:
  • 600 g cotlet de porc;
  • 2 ouă;
  • 4-5 linguri făină;
  • 4-5 linguri pesmet;
  • 200 ml ulei;
  • sare, piper (după gust).
MOD DE PREPARARE:
  1. Pregătiţi ingredientele enumerate mai sus, spălaţi şi curăţaţi cotletul apoi îl ştergeţi cu un prosop de bucătărie. Feliaţi cotletul în bucăţi cu grosimea de aproximativ 7-8 milimetri. Cerneţi făina.
  2. Bateţi bucăţile de cotlet cu ajutorul unui ciocan pentru carne. Puneţi bucăţile de cotlet între două folii alimentare şi bateţi uşor până se aplatizează.
  3. Când aţi terminat cu baterea şniţelelor, treceţi la condimentare. Presăraţi sare şi piper pe ambele feţe şi aşezaţi bucăţile de carne una peste alta.
  4. Pregătiţi în vase separate: făina, oul bătut şi pesmetul. Treceţi pe rând fiecare bucată de carne prin faină, ou şi pesmet, pe ambele feţe apoi le aşezaţi într-un vas, pregătite pentru prăjit.
  5. Puneţi o tigaie la foc, adăugaţi ulei şi îl lăsaţi să se înfierbânte. Când uleiul este fierbinte începeţi prăjirea şniţelelor, la foc moderat. Se prăjesc pe ambele feţe până capătă o culoare aurie. Pe măsură ce prăjiţi şniţelele le scoateţi pe un vas în care puneţi un prosop de bucătărie din hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Timp de preparare: 60 minute.





Reţeta şniţele din piept de pui
INGREDIENTE:
  • 600 g piept de pui dezosat;
  • 200 g pesmet;
  • 100 g faină de grâu;
  • 4 ouă;
  • sare, vegeta, piper (după gust);
  • 150-200 g ulei (pentru prăjit).
MOD DE PREPARARE:
  1. Spălaţi pieptul de pui, îl ştergeţi cu un prosop de bucătărie şi începeţi să îl feliaţi în bucăţi cu grosimea de 5-7 milimetri.
  2. Bateţi feliile de piept (se bat mai bine între 2 coli de folie alimentară) şi vă pregătiţi să le condimentaţi. Presăraţi sare, vegeta şi piper măcinat pe ambele feţe şi le aşezaţi unul peste altul.
  3. Într-o farfurie spargeţi şi bateţi ouăle iar în alte 2 farfurii pregătiţi făina şi pesmetul.
  4. Treceţi pe rând fiecare bucată prin faină, prin ou şi la urmă prin pesmet, pe ambele feţe.
  5. Puneţi la foc o tigaie în care aţi adăugat ulei şi o lăsaţi până se înfierbântă uleiul. Când uleiul este fierbinte puteţi începe prăjitul şniţelelor. Se prăjesc pe ambele feţe până capătă o culoare aurie.
Timp de preparare: 1 oră şi 10 minute.