miercuri, 28 noiembrie 2012

Reţetă culinară: prăjitură cu mandarine

• Număr de porţii: 12
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: ridicată.

Ingrediente:
  • 70 g făină
  • 30 g amidon
  • 1 linguriţă cu praf de copt
  • 3 linguri cu apă fiartă
Pentru cremă:

  • 1 kg brânză de vaci
  • 2 linguriţe cu fructoză lichidă
  • 2 linguri cu suc de lămâie
  • 15 g gelatină
  • 125 ml compot

Mod de preparare:
Freacă gălbenuşurile cu apa fiartă, fructoza şi vanilia. Adaugă făina cernută amestecată cu amidonul şi praful de copt.

Bate albuşurile spumă şi încorporează-le în compoziţie. Toarnă totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dă la cuptorul încins pentru 30 de minute.

Pentru cremă, dă prin sită brânza de vaci şi amestec-o îm­preună cu fructoza lichidă şi zeama de lămâie. Separat, dizolvă gelatina în compot.

Prepară un piure din mandarine şi adaugă jumătate din cantitatea de gelatină dizolvată. Restul de gelatină încorporează-l în crema de brânză.

Taie blatul copt în trei părţi şi începe asamblarea prăjiturii. Pe primul blat aşază un strat subţire de piure, apoi unul de cremă de brânză, din nou blat, mandarine şi cremă de brânză.

Aşază deasupra al treilea blat şi acoperă-l cu un strat ge­neros de cremă de brânză. Dă la rece înainte de a servi.





marți, 20 noiembrie 2012

Reţetă culinară: Prăjitură cu brânză
• Număr de porţii: 6
• Timp de preparare: 50 min.
• Complexitate: medie.

Ingrediente:
  • 200 g brânză
  • 4 ouă
  • 60 g smântână
  • 40 g margarină
  • 4 tablete de zaharină
  • coajă de lămâie
  • ulei pentru uns
  • sare

Mod de preparare:
Scurge brânza de eventualul zer şi trece-o printr-o sită fină. Adaugă smân­tână şi amestecă până devine ca o pastă omogenă.

Freacă margarina spumă, adaugă crema de brânză şi smântână.

Separă ouăle şi încorporează gălbenuşurile unul câte unul în crema de mai sus. Adaugă zaharina mărunţită într-un mojar şi coajă de lămâie după gust.

Bate spumă albuşurile cu un pic de sare şi încorporează-le în compoziţia de brânză.

Unge cu ulei o formă de copt şi toarnă aluatul de prăjitură cu brânză. Dă la cup­torul încins 30-40 de minute sau până când o încerci cu scobitoarea şi băţul iese curat. Taie doar după ce s-a răcorit.
Ştiai?
Calciul te ajută să slăbeşti uşor, mai ales cel provenit din lactate. Magneziul din lactate e de folos în prevenirea complicaţiilor cauzate de diabet şi chiar poate susţine tratamentul bolii.





duminică, 18 noiembrie 2012

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 50 min.
• Complexitate: medie.

Ingrediente:
  • 600 g mere (6 bucăţi)
  • 1 lingură cu griş
  • 2 ouă
  • ½ linguriţă cu praf de copt
  • 4 tablete de zaharină
  • scorţişoară
  • ulei pentru uns

Mod de preparare:
Curăţă merele de coajă şi dă-le pe răză­toare (opreşte o jumătate de măr pentru decor). Pune piureul de mere într-o crăticioară, adaugă puţină apă şi înăbuşă-le 5 minute. Dă-le deoparte şi lasă la răcorit.

Separă ouăle şi freacă gălbenuşurile cu grişul cernut, praful de copt, zaharina dizolvată în puţină apă plată şi ½ linguriţă cu scorţişoară.

Încorporează cu mişcări de sus în jos albuşurile bătute spumă. Toarnă com­poziţia în forme micuţe, de sufleu, unse cu ulei, aşază deasupra feliuţe subţiri de măr şi dă la cuptorul încins pentru o jumătate de oră.

Nu-i bai dacă sufleul se lasă puţin după ce îl scoţi din cuptor. Este un desert gustos şi răcoros.
Ştiai?
Fructoza, zahărul din fructe, nu ajunge direct în sânge, ci mai întâi este metabolizată în ficat, trecerea în sânge fiind mai lentă.





Reţetă culinară: Tort milanez cu căpşuni

• Timp de preparare: 35 minute
• Timp de aşteptare: 45 minute.

Ingrediente:
  • 8 ouă
  • 350 g făină
  • 350 g margarină Rama
  • 350 g zahăr pudră
  • 1 linguriţă bicarbonat
  • 200 g frişcă
  • 400 g căpşuni

Mod de preparare:
Se freacă margarina Rama cu o lingură de lemn până devine cremoasă.

Amestecând în continuare, se adaugă zahărul, apoi, pe rând, gălbenuşurile, bicarbonatul stins cu lămâie, făina şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă.

Se împarte aluatul obţinut în două şi se coc separat două blaturi de tort.

După ce blaturile s-au răcit, se întinde între ele frişcă şi căpşuni tăiate. La fel şi deasupra. Se decorează cu frişcă.





sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Reţetă culinară: Tort cu figurine

• Timp de preparare: 55 minute
• Timp de aşteptare: 6 ore.

Ingrediente:
  • 500 ml lapte
  • 50 g gelatină ali­mentară
  • 400 g zahăr
  • 10 pliculeţe de vanilie
  • 10 ouă
  • 600 ml smântână dulce sau frişcă Hulala
  • 1 compot de caise jumătăţi
  • figurine
  • jeleuri

Mod de preparare:
Se pune gelatina la înmuiat în puţină apă rece.

Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, vanilia, se adaugă laptele, coajă rasă de porto­cală şi se fierbe la foc mic, ames­tecând până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se adaugă gelatina, ames­tecând până se topeşte.

Se bat spumă cele 10 albuşuri şi se ames­tecă cu smântâna bătută şi ea cu mixerul, apoi se amestecă şi cu cre­ma (călduţă) cu gelatină. Se adaugă caisele scurse şi tăiate mai mic şi se toarnă într-o formă cu fundul detaşabil (e bună şi o cratiţă mare, căptuşită cu o folie de celofan până peste margini).

Se dă la rece 6-7 ore, apoi se răstoarnă şi se ornează cu figurine şi jeleuri.





joi, 15 noiembrie 2012

Reţetă culinară: Prăjitură fluture

• Timp de preparare: 50 minute
• Timp de aşteptare: 30 minute.

Ingrediente:
  • 2 blaturi cu trei foi închise la cu­loare, din comerţ
  • 500 g brânză dulce
  • 200 g frişcă
  • 200 g zahăr sau după gust
  • vanilie
  • fructe de sezon
  • 4 plicuri gel de fructe

Mod de preparare:
Mai întâi desenezi pe hârtie aripi de fluture, decupezi, apoi le aşezi peste foile de tort şi le tai. Le aran­jezi pe platou ca să arate ca două aripi de fluture. Din altă foaie, decu­pezi corpul insectei. Stropeşti blatul cu suc de fructe.

Amesteci brânza de vaci cu frişca, vanilie şi zahăr, apoi întinzi compoziţia peste fluture.

Corpul fluturelui îl poţi face din felii de banană stropite cu suc de lămâie (ca să nu se înnegrească). Aripile le poţi face din căpşuni, afine, felii de portocale sau de mandarine, iar steluţele, din rondele de măr. Poţi folosi şi kiwi.

După ce realizezi fluturele, fixează fructele cu gel de fructe, pe care-l prepari după indicaţiile de pe plic.





joi, 8 noiembrie 2012

Reţetă culinară: Cremă de vanilie

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 30 min.
• Complexitate: medie.

Ingrediente:
  • 300 ml lapte
  • 1 baton de vanilie
  • 2 ouă
  • 2 tablete de zaharină
  • coajă de portocală

Mod de preparare:
Dizolvă zaharina într-o lingură cu apă şi încorporeaz-o în gălbenuşurile frecate.

Pune laptele şi batonul de vanilie la foc mic, iar când atinge temperatura de fierbere, toarnă-l încet peste gălbenuşurile frecate.

Pune compoziţia în formele pregătite, rade coajă de portocală şi aşază-le apoi într-o tavă umplută cu apă până la jumătate. Pune tava în cuptorul încins şi ţine-le 15-20 de minute, până se încheagă crema. Lasă să se răcească şi abia apoi scoate crema din forme.
Ştiai?
Aroma vaniliei diminuează nevoia de dulce, calmează stomacul, reduce presiunea arterială si relaxează muşchii. Dar, pentru a te asigura că vei beneficia de toate acestea, foloseşte doar vanilie adevărată, din păstaie.





vineri, 2 noiembrie 2012

Reţetă culinară: Mere în pijama
• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 30 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 4 mere potrivite
  • 2-3 ouă mici
  • 4 linguri rase cu griş
  • 4 tablete zaharină
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cu ulei
  • 1 linguriţă cu scorţişoară

Mod de preparare:
Curăţă merele de coajă, taie-le în jumătăţi, scobeşte-le la mijloc şi feliază-le (groase cam de 2 cm). Pune într-un castron tabletele de zaharină.

Separă ouăle, iar gălbenuşurile bate-le cu laptele şi grişul. Separat, bate albuşurile spumă şi încorporează-le cu mişcări de sus în jos în crema de lapte, griş şi gălbenuşuri.

Trece fiecare felie de măr prin amestecul de mai sus şi prăjeşte-le în uleiul încins. Când se răcoresc, pudrează-le cu scorţişoară/o tabletă zdrobită de zaharină şi serveşte imediat.
Ştiai?
Scorţişoara intensifică efectul insulinei. Este de ajuns un gram de scorţişoară pe zi pentru a mări efectul insulinei pe care ţi-o injectezi sau pe care corpul tău o produce. Presărată pe alimente, inhibă dezvoltarea bacteriilor si, în mod implicit, alterarea acestora. Ea este condiment şi conservant natural. Aroma de scorţişoară stimulează memoria.





joi, 1 noiembrie 2012

Reţetă culinară: Salată de fructe
• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 25 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 2 mere
  • 1 kiwi
  • 1 portocală mică
  • 1 pară
  • 1 lingură cu merişoare
  • zeamă de lămâie

Mod de preparare:
Curăţă merele şi para de coajă şi de căsuţa cu seminţe.

Taie-le cuburi potrivite şi stropeşte-le cu suc proaspăt de lămâie ca să nu se înnegrească.

Curăţă de coajă portocala, feliază cu atenţie şi curăţă de pieliţa subţire. Taie feliile în sferturi sau jumătăţi. Curăţă fructul kiwi şi feliază-l cât mai subţire.

Amestecă într-un castron toate fructele pregătite mai sus, presară merişoarele şi aşază pentru decor o zmeură zemoasă. Dă la rece. Înainte de a servi, pune salata de fructe în cupe şi presară scorţişoară fin măcinată. Dacă doctorul nu a interzis cu desăvârşire, adaugă în castronul cu salată de fructe 1-2 linguri cu coniac de bună calitate.
Ştiai?
Kiwi conţine mulţi antioxidanţi, printre şi luteină, importantă pentru sănătatea ochilor. Stimulează imunitatea, previne apariţia diabetului şi cataractei, care poate duce la orbire şi susţine procesul de control al greutăţii.